Sjölins
Södermalm

Gymnasium på Söders höjder

Sjölins Södermalm är vackert beläget på Söders höjder, inte långt från Mosebacke och Katarina kyrka. Skolbyggnaden ligger på en klippa i ett kulturminnesmärkt hus och rymmer idag två gymnasieskolor och en grundskola. Här samlas elever från hela stan med olika bakgrund, men samma mål. De vill göra något av sina liv.

Rektorn har ordet

På Sjölins Södermalm samlas elever som vill bli läkare, mäklare, beteendevetare och idrottsstjärnor, elever från innerstan och elever från kranskommuner. Våra elever lyfter alltid fram att hos oss får de vara sig själva, något som vi tycker är väldigt viktigt – att vi får vara olika tillsammans. Här träffas vi och delar erfarenheter och perspektiv, något som förhöjer vår utbildning.

Vi har ett tydligt fokus mot högskolestudier och våra lärare brinner för vår metodik – verklighetsbaserat lärande och case. Detta märks i undervisningen. Våra lokaler är ljusa och öppna och anpassade efter vårt arbetssätt där hög lärarnärvaro är en viktig pusselbit. Genom ett arbetssätt med handledning, nära kontakt med lärare och individuella utvecklingsplaner så har vi tre viktiga komponenter där vi arbetar med din personliga utveckling och mot dina mål.

Viktigt för oss är också att vi ger dig goda förutsättningar för din utbildning. Våra labbsalar är fullt utrustade och vi har både en egen matsal och en riktig idrottssal i huset.

Varmt välkommen till Sjölins Södermalm

Christian Lagström
TF rektor Sjölins Södermalm

Hur är det att gå på skolan?

Hos oss blir du sedd och inte en i mängden, vi som jobbar på skolan tycker det är viktigt att lära känna dig och engagera oss i den du är. Vi har en god stämning och gemenskap på skolan som idag består av ca 620 elever. Skollunchen serveras i vår egen matsal. Eleverna har alltid minst två huvudrätter att välja på, tillagade från grunden av våra egna kockar. Lärarna har sina arbetsplatser i anslutning till elevernas arbetsytor vilket gör att det alltid finns vuxna närvarande vilket i sin tur skapar en lugn miljö.

Solveig läser Naturvetenskap och NIU

Jag spelade ishockey i Boo Hockey när jag blev kontaktad av Djurgården Hockey som tyckte jag skulle söka NIU på Sjölins gymnasium och spela för dem. Det är kul men intensivt att läsa Naturprogrammet och dessutom satsa på sin idrott. Tre gånger i veckan har vi fys- och hockeyträning från 8-11 på morgonen, dessutom tränar vi nästan alla vardagskvällar. Mitt dröm är att studera på college i USA efter gymnasiet. I USA finns det flera damlag på college-nivå, mitt mål är att få stipendium från ett college som finansierar mina utlandsstudier.

Meritvärde NA (intag Södermalm 2017)

307,5 poäng

Ella valde Samhällsprogrammet

Jag är ganska social, därför passar Samhällsprogrammet mig bra. Jag valde Sam-Beteende eftersom jag har ett intresse för den värld vi lever i samt hur människan fungerar. Det är genom att lära sig hur världen och människan fungerar som vi kan förbättra och utveckla samhället. Jag kommer definitivt läsa vidare efter gymnasiet. Det är när jag sett mer av världen som jag kan se vart jag kan göra ett avtryck.

Meritvärde SA-BET (intag Södermalm 2017)

287,5 poäng

Anton vill bli mäklare

Ekonomi var det första programmet som fångade mitt intresse. Allt från ledarskap till bokföring tyckte jag verkade givande och lärorikt, men framför allt kul! Ekonomi är ju ett helt nytt ämne när man börjar gymnasiet, vilket givetvis är intressant om man vill jobba med just det i framtiden. Min dröm och mitt mål i livet är att bli en framgångsrik mäklare, inte bara i Sverige utan även utomlands!

Anton Cederbrand, Ekonomiprogrammet på Sjölins Södermalm

Meritvärde Ekonomi (intag Södermalm 2017)

302,5 poäng

Linnéa ville ha en utmaning

Många kan tro att man väljer naturprogrammet för att matematik är ens favorit ämne, men så var det inte för mig. Naturprogrammet blev en utmaning men det handlade inte bara om matten. I gymnasiet så börjar man dra kopplingar mellan de olika ämnena och man ser att matematiken används i både kemin och fysiken. Det öppnade nya intressen. Man tittar mer på de större perspektiven i gymnasiet och får en uppfattningen hur allt hänger ihop. Du får svar på frågor du inte ens visste att du hade och det öppnar dörrar till ännu fler frågor man vill få svar på. Jag vet fortfarande inte ”vad jag vill bli när jag blir stor”, men är ganska säker på att jag kommer plugga vidare efter gymnasiet.

Linnéa Wahl, Naturprogrammet på Sjölins Södermalm

Meritvärde NA (intag Södermalm 2017)

Aktuellt på skolan

Det är här det händer! Se senaste nytt från vår skola med uppdateringar inför öppna hus och andra evenemang.