Handboll
Hockey

Med sport på schemat

På Sjölins Södermalm kan du kombinera elitsatsning på hockey, handboll eller fotboll med en fullständig gymnasieexamen från Ekonomi-, Natur-, eller Samhällsprogrammet. Vår skola är certifierad att bedriva Nationell Idrottsutbildning där studier med ett anpassat schema gör att du kan träna tre förmiddagar i veckan under ledning av högt utbildade instruktörer. Sjölins samarbetar med Stockholm Handbollförbund, Djurgården Ishockey och Djurgården Fotboll, ett mångårigt samarbete som hjälpt många talanger framåt i karriären. Vi som skola känner väl till de speciella utmaningar som det innebär att kmobinera studier med idrottssatsning på elitnivå, och vi har ett väl fungerande stödsystem för att du ska få ut maximalt av din gymnasietid – såväl studiemässigt som sportsligt.

Så fungerar NIU

Som NIU-certifierad skola kan vi erbjuda våra elever möjligheten att läsa en gymnasieexamen som ger högskolebehörighet samtidigt som de elitsatsar mot sin idrott. NIU (Nationell Idrottsutbildning) är inlagd i elevens studieplan som 400 kurspoäng – kurserna som eleven läser är Idrottsspecialicering 1 & 2 och Tränings- och tävlingslära 1 & 2. Dessa kurser ersätter 200 poäng individuella val och 200 poäng programfördjupning. Träningen ligger tre förmiddagar i veckan och där ingår fys, individanpassad träning och även teori. Se nedan om ansökningsförfarande för de olika inriktningarna inom NIU hos oss. För att få mer information NIU hos oss, besök ett av våra Öppna Hus eller kontakta vår NIU-koordinator Jonas Kull.

Förutom antagningsprocessen hos respektive klubb så ska eleven även bli antagen till skolan på sitt betyg (meritvärde) från gymnasiet. För information om lägsta meritvärden på Sjölins Södermalm inför förra läsåret – se här (observera att lägsta antagningspoäng kan förändras till nästa läsår, upp eller ner).

Såhär ansöker du

NIU Fotboll

För att söka till NIU Fotboll så skickar du in en ansökan med hjälp av en blankett som finns här: Ansökningsblankett NIU fotboll, den skickar du sedan till utsatt adress. Sista ansökningsdagen för detta är 1 december varje år. Du blir sedan kallad till en provspelning av representanter för Djurgården Fotboll och Sjölins Södermalms Idrottsutbildning, denna provspelning sker på Hjorthagens IP i mitten av december.

Efter provspelningen söker du även som vanligt till skolan via Gymnasieantagningen i din kommun. Du måste även klara gymnasieprogrammets betygskrav för att komma in på NIU. Besked om uttagningen till NIU för fotboll kommer i januari-februari.

NIU Handboll

Ansökan till Sjölins Södermalms handbollsgymnasium görs via hemsidan för Svenska Handbollförbundet. För att läsa mer om detta, klicka här. Själva ansökan görs via den här länken. Sista ansökningsdatum är 1:a december varje år.

Ansökningsprocessen sker i följande sex steg:
1. Eleven fyller i den webbaserade intresseanmälan senast 1 dec. Den kommer han/hon åt genom att klicka på ansökningsknappen längst ner på den aktuella sidan (se länk ovan).
2. I december kallar Handbollsgymnasiet spelaren till uttagningsträning. Skolan kallar alla spelare som valt Sjölins Södermalm i 1:a, 2:a, 3:e och 4:e-hand på den webbaserade ansökningsblanketten hos Gymnasieantagningen. Kallelsen går till den e-post adress som angetts i ansökan.
3. Eleven genomför provträningen.
4. Handbollsgymnasiet ger eleven besked om han/hon blivit antagen på sina handbollsmeriter senast 31 december. Eleven måste efter detta även klara gymnasieprogrammets betygskrav för att komma in.
5. Eleven bekräftar i ansökningsportalen vilket Handbollsgymnasium han/hon väljer av de som eleven kommit in på. Detta måste ske senast den 15 februari. From 16 februari så äger skolan rätt att erbjuda annan elev denna plats om eleven inte tackat ja i ansökningsportalen till sin plats.
6. Eleven söker ett av handbollsgymnasiets program på kommunens ansökningssida senast i februari. (Precis på samma sätt som alla andra elever söker till vanliga gymnasieprogram)​

Eleven konkurrerar på två plan – dels om plats på NIU (handbollsplats) men sedan också med betyg om en plats på skolan via gymnasieantagningen. För information om lägsta meritvärden på Sjölins Södermalm inför förra läsåret – se här (observera att lägsta antagningspoäng kan förändras till nästa läsår).

För mer information om handbollsgymnasium, kontakta Erik Larholm: 073-9229761 eller mail: erik.larholm@sjolinsgymnasium.se eller Annika Bergström: annika.m.bergstrom@stockholm.se.

NIU Ishockey

För att söka till NIU Hockey så vill Svenska Hockeyförbundet ha en ansökan via sin hemsida (här) senast 1:a december inför nästa läsår. Länken för ansökan hittar du här. Bedömning och ranking av sökande elever genomförs centralt av Svenska ishockeyförbundet samt ansvariga instruktörer. Besked om plats kommer från förbundet i januari. Du måste också söka till skolan på samma sätt som andra elever, via gymnasieantagningen i Stockholm.

Mer information om gymnasievalet i Stockholm, lägsta meritvärden och länkar till gymnasieantagningen hittar du här.