Sjölins Gymnasium

Fotboll Handboll Hockey

NIU - Nationell idrottsutbildning - Sjölins Gymnasium Södermalm

På Sjölins Södermalm kan du kombinera elitsatsning på hockey, handboll eller fotboll med en fullständig gymnasieexamen från Ekonomi-, Natur-, eller Samhällsprogrammet. Vår skola är certifierad att bedriva Nationell Idrottsutbildning där studier med ett anpassat schema gör att du kan träna tre förmiddagar i veckan under ledning av högt utbildade instruktörer.

Sjölins samarbetar med Stockholms handbollsföreningar, Djurgården Ishockey och Djurgården Fotboll, ett mångårigt samarbete som hjälpt många talanger framåt i karriären. Vi som skola känner väl till de speciella utmaningar som det innebär att kombinera studier med idrottssatsning på elitnivå, och vi har väl fungerande stödsystem för att du ska få ut maximalt av din gymnasietid – såväl studiemässigt som sportsligt.

Så fungerar NIU

Som NIU-certifierad skola kan vi erbjuda våra elever möjligheten att läsa en gymnasieexamen som ger högskolebehörighet samtidigt som de elitsatsar mot sin idrott. NIU (Nationell Idrottsutbildning) är inlagd i elevens studieplan som 400 kurspoäng – kurserna som eleven läser är Idrottsspecialicering 1, 2 & 3 och Tränings- och tävlingslära 1. Dessa kurser ersätter 200 poäng individuella val och 200 poäng programfördjupning. Träningen ligger tre förmiddagar i veckan och där ingår fys, individanpassad träning och teori.

Förutom antagningsprocessen hos respektive klubb så ska eleven även bli antagen till skolan på sitt betyg (meritvärde) från grundskolan. För information om lägsta meritvärden på Sjölins Södermalm inför förra läsåret – se här (observera att lägsta antagningspoäng kan förändras till nästa läsår, upp eller ner). Se nedan om ansökningsförfarande för de olika inriktningarna inom NIU hos oss.

För att få mer information om NIU hos oss, besök ett av våra Öppna Hus eller kontakta vår NIU-koordinator Jonas Kull.

Så här ansöker du

NIU Fotboll

För att söka till NIU Fotboll på Sjölins gymnasium Södermalm så skickar du in an ansökan via denna sida kopplad till Svenska Fotbollförbundets hemsida, klicka dig vidare här: Ansökan till NIU fotboll.  Sista ansökningsdagen för detta är 1 december varje år. Du blir sedan kallad till en provspelning av representanter för Djurgården Fotboll och Sjölins Södermalms Idrottsutbildning, denna provspelning sker på Hjorthagens IP i mitten av december. Besked om uttagningen till NIU för fotboll kommer i januari-februari. Från och med november 2020 har vi haft glädjen att öppna ansökningar för damsidan till NIU-fotboll. Damer söker på samma sätt som herrar, ovan. Läs gärna mer här!

Efter provspelningen söker du även som vanligt till skolan via Gymnasieantagningen i din kommun och du måste även klara gymnasieprogrammets betygskrav för att komma in på NIU.

NIU Handboll

Ansökan till Sjölins Södermalms handbollsgymnasium görs via hemsidan för Svenska Handbollförbundet. Själva ansökan görs via den här länken. Sista ansökningsdatum är 1:a december varje år.

Ansökningsprocessen sker i följande sex steg:

  1. Eleven fyller i den webbaserade intresseanmälan senast 1 dec varje år. Den kommer man åt genom att klicka på ansökningsknappen längst ner på sidan här!
  2. I mitten av december kallar handbollsgymnasiet spelaren till uttagningsträning. Skolan kallar alla spelare som valt skolan i 1:a, 2:a, 3:e och 4:e-hand på den webbaserade ansökningsblanketten och kallelsen går till den e-post adress som angetts i ansökan. (Den hittar ni genom att logga in i ansökningsportalen).
  3. Eleven genomför provträningen.
  4. 18-20 januari 2023 ger handbollsgymnasiet eleven besked om personen kommit in på handbollsmeriter till gymnasiet. (Observera att eleven måste även klara gymnasieprogrammets betygskrav för att komma in.)
  5. Eleven bekräftar i ansökningsportalen vilket Handbollsgymnasium de väljer av de som hen kommit in på. Detta måste ske senast den 26 januari 2023. Från och med 27 januari 2023 så äger skolan rätt att erbjuda annan elev denna plats om eleven inte tackat ja i ansökningsportalen till sin plats.
  6. Den 26 januari 2023 är tidigaste dag för NIU-lärarna att kräva in svar från eleven på erbjuden NIU-plats.
  7. Eleven söker ett av handbollsgymnasiets program på kommunens ansökningssida senast den 15 februari 2023. (Precis på samma sätt som alla andra elever på hens skola söker till vanliga gymnasieprogram)

Eleven konkurrerar på två plan – dels om plats på NIU (handbollsplats) men sedan också med betyg om en plats på skolan via gymnasieantagningen. Läs mer om de lägsta meritvärden på Sjölins Södermalm från förra läsåret (observera att lägsta antagningspoäng kan förändras till nästa läsår).

För mer information om handbollsgymnasium, kontakta Erik Larholm: 073-9229761 eller mail: erik.larholm@sjolinsgymnasium.se

NIU Ishockey

För att söka till NIU Hockey så vill Svenska Hockeyförbundet ha en ansökan via sin hemsida senast 1:a december inför nästa läsår. Länken för ansökan hittar du här. Bedömning och ranking av sökande elever genomförs centralt av Svenska ishockeyförbundet samt ansvariga instruktörer. Besked om plats kommer från förbundet i januari. Du måste också söka till skolan på samma sätt som andra elever, via gymnasieantagningen i Stockholm från och med februari.

Här kan du läsa mer om gymnasievalet i Stockholm eller om de lägsta meritvärden.