Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Så funkar
det

Om gymnasievalet på Sjölins Gymnasium

Gymnasievalet väcker ofta många funderingar. Det är inte bara val av en utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Det är inte bara ett val utan flera saker som du behöver fundera kring. Därför är det viktigt att tänka på att det är dig det ska kännas rätt för. Det är din ­gymnasietid. Det är ditt val.

Vi har samlat information om hur det fungerar att söka till gymnasiet och listat meritvärden för Sjölins gymnasier inför förra läsåret. Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare om du har några frågor. Vi rekommenderar dig att besöka de skolor du är intresserad av på ett öppet hus eller en prova på-dag, för att se skolan och prata med elever och lärare om programmen. 

Allt börjar med ett lösenord

När det är dags att göra ditt gymnasieval i januari kommer du få inloggningsuppgifter hemskickade med post inför att ansökningsperioden startar i december. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Om du är bokförd i länet men inte går i skolan kan du kontakta Gymnasieantagningen i din hemkommun för att få inloggningsuppgifter. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval.

 

 

När kan du söka till gymnasiet?

När du kan ansöka till gymnasiet varierar lite beroende på var i landet du bor. Men oftast öppnar ansökan till gymnasiet i början av januari och är öppet fram till början eller mitten av februari. Första sökperioden är preliminär, det är också ditt antagningsbesked. Det dyker oftast upp i mars månad.

För dig som vill börja på Sjölins i Stockholm:

Du ansöker via: https://gymnasieantagningen.storsthlm.se/ och sista dagen för att söka är 15 februari 2021.

För dig som vill börja på Sjölins i Göteborg:

Du ansöker via: https://www.indra2.se/#! och sista dagen för att söka är 1 februari 2021.

Rangordna dina val

När du fyller i din ansökan till gymnasiet måste du rangordna de olika valalternativen. Alltså, det du vill läsa först sätter du som alternativ ett, det du näst helst vill komma in på som alternativ två och så vidare.

Din ansökan till gymnasiet baseras sedan på vilken meritpoäng du har, alltså dina betygspoäng. Du kan bara komma in på ett av de val du gjort. Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då.

Omvalet - Ändra i din gymnasieansökan

Ja, det går att ändra sin ansökan till gymnasiet från och med mitten av april till mitten av maj ungefär. Du gör då om samma procedur som tidigare.  Eftersom du redan lämnat in en underskriven ansökan till gymnasiet så är det bara detta sista val som gäller vid den slutgiltiga antagningen. I Göteborg behöver du kontakta din Studie- och yrkesvägledare om du vill ändra ditt val efter februari. Om du är nöjd med det val du gjorde i februari ska du inte göra något alls.

Antagningen kommer att baseras på ditt slutbetyg som du får när du tar din examen från grundskolan. Slutbetyget skickas automatiskt till kommunens antagningskansli.

Sista ansökningsdagen för ditt gymnasieval

Sista dagen för att göra ditt gymnasieval varierar mellan kommunerna. I Göteborg är sista datumet 1 februari 2021, i Stockholm 15 februari 2021.

Meritvärden Sjölins gymnasium

Här kan du se vad lägsta meritvärden (dvs antagningspoängen) var för alla Sjölins gymnasieskolor. Meritvärdena bestäms av hur många som söker till skolan och hur många platser det finns till respektive program. Lägsta intagningspoäng från förra året ger dig en indikation, men tänk på att de kan gå både upp och ner till nästa år.

Här finns Sjölins gymnasium

Här kan du läsa mer om den skola som just du är intresserad av. Möt rektor, lärare och elever som ger sin bild av Sjölins olika skolor.