Sjölins Gymnasium

Så funkar
det

Om gymnasievalet på Sjölins Gymnasium

Gymnasievalet väcker ofta många funderingar. Det är inte bara val av en utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Det är inte bara ett val utan flera saker som du behöver fundera kring. Därför är det viktigt att tänka på att det är dig det ska kännas rätt för. Det är din ­gymnasietid. Det är ditt val.

Vi har samlat information om hur det fungerar att söka till gymnasiet och listat meritvärden för Sjölins gymnasier inför förra läsåret. Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare om du har några frågor. Vi rekommenderar dig att besöka de skolor du är intresserad av på ett öppet hus eller en prova-på-dag, för att se skolan och prata med elever och lärare om programmen. 

Två elever från Sjölins Gymnasium Södermalm
elever sitter vid ett bord och studerar vid Sjölins Gymnasium Södermalm

Hur får jag inloggningsuppgifter?

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få inloggningsuppgifter hemskickat. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor.

Om du är bokförd i länet men inte går i skolan kan du kontakta din hemkommuns antagningskansli.

 

Var och när ansöker jag?

När du kan ansöka till gymnasiet varierar lite beroende på var i landet du bor. Men oftast öppnar ansökan till gymnasiet i början av januari och är öppet fram till början eller mitten av februari. Första sökperioden är preliminär, det är också ditt antagningsbesked. Det dyker oftast upp i mars månad.

För dig som vill börja på Sjölins i Stockholm:

Du ansöker via: https://gymnasieantagningen.storsthlm.se/

För dig som vill börja på Sjölins i Göteborg:

Du ansöker via: https://www.indra2.se/#!

För dig som vill börja på Sjölins i Malmö:

Du ansöker via: https://www.skanegy.se/ 

Glada elever med sina skoldatorer vid Sjölins Gymnasium.

Hur söker jag?

Logga in och kontrollera att dina betyg och kontaktuppgifter stämmer.

Välj de gymnasieprogram som du önskar söka till och rangordna samtliga val i rätt ordning efter vad du helst vill studera. Alltså, det du vill läsa först sätter du som alternativ ett, det du näst helst vill komma in på som alternativ två och så vidare.

Din ansökan till gymnasiet baseras sedan på vilken meritpoäng du har, alltså dina betygspoäng. Du kan bara komma in på ett av de val du gjort. Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då.

I vissa kommuner måste du skriva ut och lämna en undertecknad kopia av din ansökan till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du kopian till din hemkommuns antagningskansli.

Kan jag ändra mitt val?

Ja, du kan ändra din ansökan under omvalsperioden som sträcker sig ungefär från mitten av april till mitten av maj, exakta datum varierar beroende på kommun.

Du gör då om samma procedur som tidigare. Eftersom du redan lämnat in en underskriven ansökan till gymnasiet så är det bara detta sista val som gäller vid den slutgiltiga antagningen.

I Göteborg behöver du kontakta din Studie- och yrkesvägledare om du vill ändra ditt val efter februari. Om du är nöjd med det val du gjorde i februari ska du inte göra något alls.

Antagningen kommer att baseras på ditt slutbetyg som du får när du tar din examen från grundskolan. Slutbetyget skickas automatiskt till kommunens antagningskansli.

Elever sitter utanför skolan vid Sjölins Gymnasium.
Elever går ned för trappa i Sjölins Gymnasium

Antagningskoder för våra program

Ekonomiprogrammet

Inriktning: Juridik – sökkod: EKJUR

Inriktning: Ekonomi – sökkod: EKEKO

 

Naturvetenskapsprogrammet

Inriktning: Naturvetenskap – sökkod: NANAT

Inriktning: Naturvetenskap och Samhälle – sökkod: NANAS

 

Samhällsvetenskapsprogrammet

Inriktning : Samhällsvetenskap – sökkod: SASAM

Inriktning : Beteendevetenskap – sökkod: SABET


Elever sitter och skriver vid bord på Sjölins Gymnasium.

Meritvärden Sjölins gymnasium

Här kan du se vad lägsta meritvärden (dvs antagningspoängen) var för alla Sjölins gymnasieskolor. Meritvärdena bestäms av hur många som söker till skolan och hur många platser det finns till respektive program. Lägsta intagningspoäng från förra året ger dig en indikation, men tänk på att de kan gå både upp och ner till nästa år.

Här finns Sjölins Gymnasium

Här kan du läsa mer om den skola som just du är intresserad av. Möt rektor, lärare och elever som ger sin bild av Sjölins olika skolor. Hösten 2022 startade Sjölins gymnasium i Malmö!


Bild från Gymnasiekoll.

Har du gymnasiekoll?

Det kan finnas många frågor inför att göra sitt gymnasieval. Vilket program är bäst för mig och vad händer om jag väljer fel? Gymnasievalet kan vara både spännande, svårnavigerat och läskigt. Nästan som en djungel. Men du kan vara lugn, vi hjälper dig att skaffa gymnasiekoll.