9 oktober 2016

Stressad över gymnasiemässan? Här får du tips från oss på Sjölins!

Snart är det dags för gymnasiemässan i Stockholm – en häftig och inspirerande upplevelse, men det kan också vara stressigt och förvirrande. Här är några tips för hur du kan göra ditt besök på mässan till en bra upplevelse!

1. Innan du besöker mässan, bestäm dig för vilka program du är intresserad av. Här kan du ta hjälp av din SYV eller varför inte titta på Skolverkets filmer kring de olika programmen? (De kan du se här) På själva mässan finns också flera montrar med SYV:are som du kan ställa frågor till. Du måste inte veta exakt, men det underlättar om du vet ungefär vilken sorts program du vill gå – yrkesprogram eller högskoleförberedande till exempel?

2. Fundera sedan över vilken sorts skola du är intresserad av. Är det en stor skola? En lite mindre? Ska den ligga nära där du bor, eller är det ok att åka en bit? Försök att lista dina tankar och sedan formulera dem i frågor som du kan ställa till skolans representanter.

3. Förbered dig genom att titta på kartan över mässan och markera ut vilka skolorna är som du vill besöka.

4. När du väl är på mässan, TA DET LUGNT – det ÄR lätt att bli överväldig med så många människor och så många val. Besök de skolorna du redan valt ut som är av intresse, men var också öppen för att upptäcka några du inte ens visste fanns. Var nyfiken och ställ mycket frågor när du besöker en monter, skolorna står på mässan för att träffa just dig, så ta all tid du behöver. Ha också gärna med dig anteckningsblock så att du kan skriva upp stödord och spontana intryck av ditt samtal med skolrepresentanterna, eller skriv direkt på skolans broschyr. Glöm inte att få med dig information om när Öppet hus på skolan är, det är egentligen först där du kan få en mer tydlig bild av skolan och om den passar dig.

5. När du träffar skolrepresentanter, ställ frågor som gör att de beskriver sin känsla av skolan – fakta kan alla lära in, men vilken är deras personliga erfarenhet? Be dem komma med konkreta exempel och var uppmärksam på din egen magkänsla när du går därifrån, blev du nyfiken på att veta mer? Det är ett bra tecken!

6. Plocka inte bara på dig en massa material och broschyrer – ta istället material endast av de skolorna som du är genuint intresserad av, då blir det lättare att gå igenom och komma ihåg hemma vad du fått veta på mässan.

7. Glöm inte att ta paus och äta! Du kommer att bli mer trött än du tror, det är många människor och många intryck, och du behöver vara pigg för att ställa bra frågor.

8. Om du upptäcker någon skola som du blir särskilt intresserad av, kom gärna tillbaka på lördagen med någon av dina föräldrar, det är bra att ha någon att bolla med!

9. Efter mässan kan du planera in besök på Öppna hus – men gå inte på alla på en gång, sprid ut besöken så att du inte blandar ihop de skolorna du varit på. Det är inte bråttom, de flesta skolor har minst tre olika tillfällen då du kan besöka dem och det är oftast de som ligger närmast i tid till mässan som är mest välbesökta – vilket också betyder att du får mindre utrymme att hinna prata med alla som du vill.

Övriga tips: 

Det är inte bara skolor som är representerade på mässan, även organisationer som erbjuder utlandsår, inspirerande föreläsningar och uppträdanden finns på menyn. Läs gärna mer på deras hemsida här för att se om det är något annat än bara skolor du vill se och besöka.

En sak som många glömmer är att även gymnasieantagningen finns på plats, så att du kan fråga om hur du ansöker och tex hur det fungerar med första- andra- och tredjehandsval. Passa på och ta reda på hur det fungerar när du tackar ja och nej till platser, (får du tex behålla din reservplats på en skola om du tackar ja till plats på en annan?) det är väldigt många som undrar kring det här när det väl är dags, men det är inte säkert att skolan du är intresserad av kan svara, så mässan är ett jättebra tillfälle att ta reda på allt du behöver veta direkt från proffsen!

Sjölins gymnasium finns självklart på mässan, vi har monter C 10:26 – och där står representanter både från Sjölins gymnasium Södermalm, Sjölins gymnasium Nacka och Sjölins gymnasium Kungsholmen. Vi har också många fler tips kring hur du kan göra ditt gymnasieval lite lättare. Vi ses där!

17 september 2016

Hösten 2016 – vilken uppstart vi haft!

Nu har vi landat efter de första lite omtumlande veckorna av läsåret och vår reflektion är… WOW! Vilka elever, vilka lärare – vad vi har skrattat och njutit och kämpat ihop! Det har varit badutflykter, lådbilsrace och mattediagnoser i en salig blandning. Vi har överlevt en värmebölja i Stockholm, svettats hinkvis – och suckat över lite trist strul med språkvalen från gymnasieantagningen, men vår slutsats är klar: nu ser vi ännu mer fram emot resten av läsåret, och tänk att vi får uppleva det – tillsammans!

(Nyfiken på vad bilderna ovan föreställer? Gå in och se mer på vår Facebook här!)

31 augusti 2016

För er som tänker söka till NIU handboll på Sjölins gymnasium Södermalm!

För er som är intresserade av att söka till NIU handboll på Sjölins gymnasium Södermalm inför nästa läsår (17/18) så kommer ett informationsmöte att hållas den 18/10 på Midsommarkransens gymnasium kl 18.30. OBS! Ändrad tid! (Sjölins samarbetar med Midsommarkransens gymnasium kring handbollen.) Ingen anmälan innan krävs – välkomna!

Efter uttagsprocessen är det try-outs den 5 & 6 /12 i Brännkyrkahallen klockan 0800-15:00 ca. Killarna måndag, tjejerna tisdag. Denna try-out är för dem som sökt till NIU handboll och blivit kallade till try-outs, hur det går till kan du läsa mer om här!

15 augusti 2016

Skolkort? Mer info här

Vi får en del frågor just nu om skolkort så vi lägger ut allmän info här till alla som undrar:

Skolkort bekostas av Stockholms Stad och enligt deras regler så får elever som bor 6 km eller mer från skolan ett gratis terminskort till SL:s kollektivtrafik. Det är den adressen där eleven är folkbokförd som räknas – så om eleven har dubbelt boende, meddela skolan detta.

Skolkortet sträcker sig terminsvis och är giltigt för resor med SL under dagtid. För att även använda det kvällstid så går det att köpa ett tillägg för detta hos närmaste SL-center för egen kostnad.

Skolkortet delas ut första skoldagen enligt adresslista från folkbokföringen – har du nyligen flyttat, så behöver skolan meddelas om detta snarast möjligt.

Om du tappar ditt skolkort så ersätts inte det av skolan, utan kom ihåg att alltid registrera det på www.sl.se för att få ett nytt om det försvinner, annars är det till egen kostnad som du får ersätta kortet.

Om du har fler frågor, ta med det till din första skolvecka så svarar vi då!

15 juni 2016

Nu går vi på sommarlov – tack för i år!

Vilket år vi har haft på Sjölins gymnasium Södermalm! Och självklart avslutade vi med studenten, en sådan dunderfest! Vi vill tacka alla lärare, elever, föräldrar och personal för ett fantastiskt år och vi ses igen i höst.

Nu går skolan på sommarlov och är stängd mellan 22 juni och 8 augusti.

Uppropet i höst är som följer: 

Åk 1: 22:a augusti kl 09.00-11.00*

Åk 2-3: 22:a augusti kl 11.00-12.00*

Alla elever, även de nya åk 1, kommer att få ett sommarbrev hem med inbjudan till uppropet och information om första dagen. Eleverna som tagit studenten och som ska börja åk 2-3 i höst får också sina betyg hem i brevlådan.

* Tidigare har 15:e augusti uppgetts, det var alltså ej korrekt.

Ladda fler inlägg