27 mars 2017

Gymnasiekurs blev fotbollsprojekt för gemenskap

En grupp elever i åk 3, naturklassen Kahlo uppmärksammas nu på Nacka Kommuns hemsida för ett föredömligt arbete.

När eleverna i årskurs III på Sjölins gymnasium i Nacka skulle bestämma ämne för 100-poängskursen i entreprenörskap, valde de en fotbollsturnering för nyanlända och svenska ungdomar. Hur tänkte de?

Gruppen bestod av Hannes Risberg, Ida Rosén Lindholm, Sandra Persson och Nesrine Riahi.

– Vi ville att nyanlända ungdomar skulle få uppleva något roligt med nya människor, som ett sätt att ta del av, och känna sig som en del av samhället. Eftersom fotboll är ett gemensamt och globalt intresse passade det perfekt för ändamålet, säger Hannes Risberg, en av fyra projektmedlemmar och marknadsansvarig i projektet.

Skolarbetet skulle bedrivas i projektform så den lilla projektgruppen fick börja med att skriva ihop en projektplan med syfte, metod, marknadsföring och budget. Projektets namn blev Fotboll För Gemenskap. Målet var att ge nyanlända och svenska barn och ungdomar i Nacka kommun en möjlighet att skapa förståelse för varandra och se bortom de fördomar som finns.

Gruppen började bygga upp ett nätverk av personer, företag och myndigheter, skolor och idrotts- och fritidsföreningar och kontaktade kommunen för hjälp med att värva deltagare. De sökte också bidrag och stöd från olika håll och startade en facebookgrupp för att nå ut till olika ungdomsgrupper, och för att marknadsföra projektet.

En viktig kontakt var Darra Musik & Dans som erbjuder en mångkulturell blandning av idrott, musik och dans i många former. De hjälpte till med allt från att söka upp barn och ungdomar till att sponsra kostnader för mat, och att boka tid i Fisksätra idrottshall.

– Syftet med projektet var att skapa en möjlighet för barn och unga att knyta nya vänskapsband. Och att man trots olikheter i språk, skulle känna att det är okej och roligt att umgås med nya människor som man kanske inte hade träffat annars, säger Hannes.

Lyckad turnering

Turneringen gick av stapeln lördagen den 18 februari och Nacka kommun sponsrade med 100 tröjor. Av olika skäl lyckades man dock inte riktigt få det gensvar man hoppats på från nyanlända ensamkommande barn från olika delar av Nacka, så de flesta som deltog var barn och ungdomar som bor i Fisksätra.

 

– Det blev ändå en väldigt lyckad turnering med över hundra barn och unga som hade roligt tillsammans. Vi fick rådet att ha separata matcher för killar och tjejer för att fler tjejer skulle komma. Men vi tyckte det var viktigt att ha åldersblandade lag, mellan 10 – 17 år. Det var en bra uppslutning – fotboll för gemenskap, helt enkelt, säger Hannes.

Och vad fick ni för betyg på kursen i entreprenörskap?

– Det blir inte klart förrän om 5-6 veckor. Men vi har fått bra respons hittills av lärarna, så gruppen kommer nog att få ett A, avslutar Hannes.

23 mars 2017

Morgondagens företagare och entrepenörer möts….

Varje år arrangeras en stor mässa för alla gymnasiers UF-företag. Organisationen Ung företagssamhet står bakom projektet. I år var hela 670 företag på plats under två dagar.
Vår skola representeras av elever i ekonomiklassen Monet, åk 3. Under året har de startat sina företag och lärt sig göra affärsplan, budgetera, ta fram produkter och bokföra. Vi har sett produkter och tjänster från Shirt Chill, Save our Sea, Smart charge, Screen Shield, World Wide samt
STHLM Smoothie. Tack för stålande bra jobb!

 

2 mars 2017

Full fart på Sjölins Nacka!

Efter en period med öppna hus, prova-på dagar och många gäster i skolan är nu ansökan till gymnasiet stängd. Du som är nyfiken på vår skola är alltid välkommen att kontakta oss för ett besök. Maila till nacka@sjolinsgymnasium.se alternativt ring, 08-555 862 02.

För våra elever startar nu en ny Caseperiod med flera spännande projekt. Nedan kan du läsa om vad en del av våra klasser är upptagna med de närmaste sex veckorna.

Plan B?
Samhällsettorna får i det här caset lära sig om hur vi tillsammans kan uppnå en hållbar utveckling. Vad är en hållbar utveckling?
Vilken framtid kommer vi lämna över till kommande generation? Finns det något jag kan göra annorlunda? Vi reflekterar över vår del
i det ekologiska systemet. Caset inbegriper ämnena engelska, naturkunskap och idrott med fokus på friluftsliv.


Ad Man
Här jobbar våra ekonomitvåor i kurserna företagsekonomi och psykologi. Vi ställer oss frågan, hur påverkas vi av reklam?
Vi granskar olika metoder och dess effekter inom marknadsföring.
Hur spelar olika psykologiska aspekter in? Är ledarskap och rätt grupper viktigt?
Senare i caset är det ombytta roller och med sin nyvunna kunskap är eleverna reklammakarna.

Du nya sköna värld
Samhällsklasserna Neruda och Murakami ställer sig frågan, är världen orättvis? Är det möjligt med en global rättvisa?
Är det ok med klädtillverkning i låglöneländer där barnarbete tillåts? Genom att blicka bakåt historiskt ser vi hur samhället
utvecklats från slaveriets tid till idag. Vi övar oss i att skriva och framföra argumenterande tal och även källkritik får en stark betydelse här.

Svea
Våra natur och ekonomiettor läser här ett case i ämnena samhällskunskap, historia och svenska.
Eleverna får tänka till och fråga sig, vad är egentligen Svenskhet? Vad gillar jag bäst med Sverige, och vad är jag mindre stolt över?
Vi tittar tillbaka på ett Sverige genom de senaste 200 åren och får uppleva industrialisering, demokratisering och se ett folkhem växa fram.
Vi läser “Mina drömmars stad” av Per Anders Fogelström och diskuterar ämnen som jämställdhet och klassamhällen.

13 februari 2017

Expo 2017 i Nacka!

Nu är det snart dags för årets Expo på skolan!

Tisdag 14 februari kommer eleverna i årskurs tre presentera sina projekt och UF-företag i entreprenörskapskurserna. Kom och stöd våra unga företagare och entreprenörer och låt dig inspireras av kreativitet och nytänkande i form av spännande produkter och engagemang för välgörenhet. Här träffar du morgondagens företagsledare och innovatörer.
Drop in mellan 17 och 19. Ta en fika, mingla, shoppa, inspireras och bara häng med oss och våra elever!

Tips: ta med kontanter.

Vi ses!
Erika, Jon och årets treor!

 

30 januari 2017

Sista öppet hus innan gymnasievalet!

Nu på onsdag, 1 februari har ni chans att besöka Sjölins i Nacka.
Våra dörrar står öppna 18-20:00.
Kom och upplev våra fina lokaler, specialritade för en modern skola.
Under kvällen kan du lyssna på vår rektor Ingrid som berättar om vår skola, våra värderingar och lite om gymnasiestudier i allmänhet. Därefter går du vidare till någon av våra programstationer. Här beskriver våra lärare och elever hur vi arbetar runt vår Case-metodik, vad som är specifikt runt respektive program och ni får en bra inblick i vår verksamhet.
Under hela kvällen finns elever och lärare tillgängliga för att visa våra lokaler och besvara dina frågor. Vår specialpedagog Annica finns också till hands.

Vi har även en intressant elevstation där elever berättar hur deras vardag ser ut. Fråga dem gärna om hur det är att vara elev på Sjölins. Denna gång har vi även några av ekonomitreornas UF-företag på plats. Passa på att prata med dem om ekonomiprogrammet och hör hur deras nystartade UF-företag tar form.

Med andra ord, ett fullspäckat program. Ni hittar oss på Experimentgatan 7, plan 3, Kunskapsgallerian, Sickla. Mitt emot Dieselverkstan.

Varmt Välkomna till oss i Nacka!

Ladda fler inlägg