9 oktober 2016

Stressad över gymnasiemässan? Här får du tips från oss på Sjölins!

Snart är det dags för gymnasiemässan i Stockholm – en häftig och inspirerande upplevelse, men det kan också vara stressigt och förvirrande. Här är några tips för hur du kan göra ditt besök på mässan till en bra upplevelse!

1. Innan du besöker mässan, bestäm dig för vilka program du är intresserad av. Här kan du ta hjälp av din SYV eller varför inte titta på Skolverkets filmer kring de olika programmen? (De kan du se här) På själva mässan finns också flera montrar med SYV:are som du kan ställa frågor till. Du måste inte veta exakt, men det underlättar om du vet ungefär vilken sorts program du vill gå – yrkesprogram eller högskoleförberedande till exempel?

2. Fundera sedan över vilken sorts skola du är intresserad av. Är det en stor skola? En lite mindre? Ska den ligga nära där du bor, eller är det ok att åka en bit? Försök att lista dina tankar och sedan formulera dem i frågor som du kan ställa till skolans representanter.

3. Förbered dig genom att titta på kartan över mässan och markera ut vilka skolorna är som du vill besöka.

4. När du väl är på mässan, TA DET LUGNT – det ÄR lätt att bli överväldig med så många människor och så många val. Besök de skolorna du redan valt ut som är av intresse, men var också öppen för att upptäcka några du inte ens visste fanns. Var nyfiken och ställ mycket frågor när du besöker en monter, skolorna står på mässan för att träffa just dig, så ta all tid du behöver. Ha också gärna med dig anteckningsblock så att du kan skriva upp stödord och spontana intryck av ditt samtal med skolrepresentanterna, eller skriv direkt på skolans broschyr. Glöm inte att få med dig information om när Öppet hus på skolan är, det är egentligen först där du kan få en mer tydlig bild av skolan och om den passar dig.

5. När du träffar skolrepresentanter, ställ frågor som gör att de beskriver sin känsla av skolan – fakta kan alla lära in, men vilken är deras personliga erfarenhet? Be dem komma med konkreta exempel och var uppmärksam på din egen magkänsla när du går därifrån, blev du nyfiken på att veta mer? Det är ett bra tecken!

6. Plocka inte bara på dig en massa material och broschyrer – ta istället material endast av de skolorna som du är genuint intresserad av, då blir det lättare att gå igenom och komma ihåg hemma vad du fått veta på mässan.

7. Glöm inte att ta paus och äta! Du kommer att bli mer trött än du tror, det är många människor och många intryck, och du behöver vara pigg för att ställa bra frågor.

8. Om du upptäcker någon skola som du blir särskilt intresserad av, kom gärna tillbaka på lördagen med någon av dina föräldrar, det är bra att ha någon att bolla med!

9. Efter mässan kan du planera in besök på Öppna hus – men gå inte på alla på en gång, sprid ut besöken så att du inte blandar ihop de skolorna du varit på. Det är inte bråttom, de flesta skolor har minst tre olika tillfällen då du kan besöka dem och det är oftast de som ligger närmast i tid till mässan som är mest välbesökta – vilket också betyder att du får mindre utrymme att hinna prata med alla som du vill.

Övriga tips: 

Det är inte bara skolor som är representerade på mässan, även organisationer som erbjuder utlandsår, inspirerande föreläsningar och uppträdanden finns på menyn. Läs gärna mer på deras hemsida här för att se om det är något annat än bara skolor du vill se och besöka.

En sak som många glömmer är att även gymnasieantagningen finns på plats, så att du kan fråga om hur du ansöker och tex hur det fungerar med första- andra- och tredjehandsval. Passa på och ta reda på hur det fungerar när du tackar ja och nej till platser, (får du tex behålla din reservplats på en skola om du tackar ja till plats på en annan?) det är väldigt många som undrar kring det här när det väl är dags, men det är inte säkert att skolan du är intresserad av kan svara, så mässan är ett jättebra tillfälle att ta reda på allt du behöver veta direkt från proffsen!

Sjölins gymnasium finns självklart på mässan, vi har monter C 10:26 – och där står representanter både från Sjölins gymnasium Södermalm, Sjölins gymnasium Nacka och Sjölins gymnasium Kungsholmen. Vi har också många fler tips kring hur du kan göra ditt gymnasieval lite lättare. Vi ses där!

31 augusti 2016

Information angående intag till årskurs 1.

Antagning hösten 2016

Vi har just nu fullt i alla våra klasser och reserver på kö till alla program. Så fort det uppstår en plats ringer vi i tur och ordning till reserver på listan från Gymnasieantagningen. I mitten av september kan vi frångå listan, eftersom den då är inaktuell, och då kan vi ta in reserver som inte tidigare stått på listan. Om du inte är reserv redan så går det bra att skicka ett mail till nacka@sjolinsgymnasium.se med personuppgifter och kopia på betygssnittet, så hör vi av oss om det uppstår en plats.

29 augusti 2016

Föräldrarmöte åk 1

Onsdag 31 augusti kl 17:30-19:00 håller vi föräldrarmöte på plan 3 i Kunskapsgallerian, Sickla.

Varmt välkomna önskar mentorer och skolledning!

1 augusti 2016

Välkommen till Sjölins Nacka!

Ännu är det sommarlov och ni har några dagar på er att njuta av sol, bad, sovmornar och annat mysigt.

Onsdag 17/8 startar vi enligt följande:

Åk 1 upprop klockan 9:00. Vi träffas på plan 3 i Kunskapsgallerian.

Åk 2 & 3 träffas i sitt klassrum klockan 11:00

 

Varmt Välkomna!

25 maj 2016

Uppskattade traditioner på Sjölins Nacka

På Sjölins gymnasium Nacka gillar vi traditioner. En av de mest uppskattade är våra ”reunion-träffar”.
Vid den här tiden på året bjuder vi därför in elever som tog studenten två år tillbaka i tiden.
I går var det dags för klasserna Aung San, King, Mandela och Parks att njuta av en picknic i det vackra vädret.
Elever och lärare samlades vid Sickla sjö för mys tillsammans.
Det är så härligt att träffa er alla och få ta del av era nuvarande liv. Höra er berätta om studier, resor, arbeten och annat ni hunnit med sedan tiden på Sjölins. Lycka till i fortsättningen!

Ladda fler inlägg